Είσαι αθλητής και παίζεις ποδόσφαιρο…. φαντάσου το παρακάτω σενάριο…

Κάνεις ζέσταμα και έχουν μείνει ελάχιστα λεπτά για την έναρξη του αγώνα. Αυτό το παιχνίδι είναι ένα από τα πιο σημαντικά της σεζόν και νιώθεις ένταση να κατακλύζει το σώμα σου. Λες στον εαυτό σου…. «Μην αγχώνεσαι» αλλά ουσιαστικά συγκεντρώνεις όλη την προσοχή σου μόνο στο γεγονός ότι νιώθεις άγχος… Αρχίζεις να αμφισβητείς τις ικανότητές σου και σκέφτεσαι τι θα μπορούσε να πάει στραβά.Δείχνεις να μην καταφέρνεις να συγκεντρωθείς στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να παίζεις διστακτικά προσπαθώντας να μην κάνεις κανένα λάθος…

Αυτό το σενάριο σου μοιάζει οικείο;

Το άγχος που βιώνουμε είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις σκέψεις μας. Όταν λοιπόν επικεντρώνει κάποιος τις σκέψεις του γύρω από πιθανά λάθη ή αποτυχίες (φόβος αποτυχίας),  είναι επόμενο να βιώνει άγχος.

Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε όλες μας τις σκέψεις αλλά μπορούμε να ασκήσουμε έλεγχο σε ότι επιλέξουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Έτσι αν μια συγκεκριμένη αρνητική σκέψη αυξάνει το επίπεδο άγχους μας (με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα λάθος), μεταφέρουμε τη συγκέντρωσή μας σε μία διαφορετική σκέψη που ενισχύει την απόδοσή μας, για παράδειγμα την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στο παιχνίδι.


Παρά το ήδη υψηλό επίπεδο των ικανοτήτων του, παραδέχτηκε πως ήταν ανήσυχος και αγχωμένος κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκόσμιου Κύπελλου.
Ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής, Lionel Messi, είναι ένας  από τους καλύτερους της γενιάς του. Σκόραρε τέσσερα γκολ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου,2014 και τιμήθηκε με τη χρυσή μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης στο τουρνουά.

«Δεν είναι εύκολο να παίξει κανείς στον πρώτο αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου και αυτό σημαίνει άγχος και νεύρα.»

Ο Messi έχει μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του όταν βρίσκεται στο προσκήνιο και να προπαθεί να παίζει σε όλο και υψηλότερο επίπεδο.

«Έχω ωριμάσει πολύ ως ποδοσφαιριστής τα τελευταία χρόνια. Έχω βιώσει πολλά καλά και άσχημα πράγματα που με έχουν κάνει καλύτερο επαγγελματία.».

Τι κάνει όμως ο Messi  για να συγκεντρωθεί στα κρίσιμα παιχνίδια και να διαχειριστεί τα συναισθήματα άγχους του; Επικεντρώνεται στο παιχνίδι που παίζει, στέλνοντας την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα και έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

«Πάντα προσπαθώ να κάνω αυτό που νομίζω ότι είναι το καλύτερο, να κατευθύνομαι στο αντίπαλο τέρμα και από κει και πέρα όλα έρχονται φυσικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να διαχειριστείτε το άγχος σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού:

  1. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα σημαντικά παιχνίδια είναι συνυφασμένα με συναισθηματική φόρτιση. Είναι φυσιολογικό. Δουλειά μας είναι να τιθασεύσουμε και να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα, να αγκαλιάσουμε την πρόκληση!
  2. Είναι απαραίτητο να μάθουμε πώς να ελέγχουμε το επίπεδο της έντασης μας μέσα στο γήπεδο (π.χ. παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές, χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης, αυτοδιάλογο, νοερή απεικόνιση κ.α.).Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η συμβολή ενός ειδικού ψυχικής υγείας που θα μας βοηθήσει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις προαναφερθείσες αλλά και άλλες τεχνικές.
  3. Τέλος, είναι πολύτιμο να μάθουμε πώς να επικεντρώνουμε εκ νέου την προσοχή μας. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε δύο σκέψεις ταυτόχρονα, μετατοπίζουμε την προσοχή μας από ό, τι αισθανόμαστε, στην μπάλα και στην τεχνική που χρησιμοποιούμε, βοηθώντας μας με αυτό τον τρόπο να ανακουφιστούμε από το άγχος.
Leave a reply