Η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ποικίλα οφέλη όχι μόνο για την σωματική τους υγεία αλλά και για την ψυχική τους ισορροπία. Μάλιστα τα οφέλη αυτά είναι μακροπρόθεσμα και πολλές φορές αποτελούν δεξιότητες ζωής.

   Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό και το παιχνίδι αποτελεί για το παιδί πηγή ευχαρίστησης, διασκέδασης και εκτόνωσης. Όταν θα πάψει να διασκεδάζει θα σταματήσει και τον αθλητισμό.  Επιπλέον, υιοθετεί μια στάση ζωής που βασίζεται σε θετικές αξίες, όπως η ευγενής  άμιλλα, η συνεργατικότητα, η αλληλεγγύη, η προσπάθεια, η στοχοθέτηση, η υπομονή, η επιμονή, η πειθαρχία.

   Η ρουτίνα της αθλητικής ενασχόλησης ( διατροφή, ωράριο προπονήσεων, καθημερινή άσκηση) συμβάλλει ώστε να καλλιεργηθεί μια σχέση φροντίδας με το σώμα και μια ρεαλιστική εικόνα εαυτού.  Η προσπάθεια και η επίτευξη στόχων συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης αυτάρκειας που με τη σειρά της χτίζει την αυτοπεποίθηση του παιδιού προς μία θετική κατεύθυνση. «Κάθε φορά που προσπαθώ και καταφέρνω κάτι, νιώθω ότι μπορώ, ότι αξίζω και αυτό με βοηθά να ξαναπροσπαθήσω», σκέφτεται ένας μικρός αθλητής.

     Βασική προϋπόθεση είναι η επιλογή ενός αθλήματος να προέρχεται από το ίδιο το παιδί το οποίο καλό είναι να έχει πρώτα δοκιμάσει κάποια άλλα και να έχει καταλήξει σε αυτό που το ευχαριστεί περισσότερο. Όταν αντλεί ένα παιδί ευχαρίστηση και θετικά συναισθήματα από την ενασχόλησή του με ένα άθλημα- παιχνίδι, παρόλο που μπορεί να έχει φορτωμένο πρόγραμμα προπονήσεων και να κάνει θυσίες, είναι σίγουρο ότι θα βιώσει επιτυχίες.

   Εκτός από τα σωματικά οφέλη, στην ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία, όπου οι αναπτυξιακές αλλαγές σε γνωστικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο είναι ραγδαίες, η ενασχόληση με τον αθλητισμό συμβάλλει καθοριστικά στις εξελικτικές αλλαγές που εκ των πραγμάτων συμβαίνουν. Ο αθλητισμός ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυξάνει την ευφυΐα των παιδιών. Επίσης, καλλιεργεί την εμπιστοσύνη, ενισχύει τη συγκέντρωση και διδάσκει στα παιδιά το πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Άρα ενδυναμώνει την ομαλή γνωστική και ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, αβίαστα και προπάντων, μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού.

Leave a reply