«Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω…»

Τα παιδιά ξεκινούν να ονειρεύονται από μικρή ηλικία. Κάνουν όνειρα για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν, για την οικογένεια που θα φτιάξουν, για το που θέλουν να ταξιδέψουν, για όσα θέλουν να πραγματοποιήσουν και σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα όνειρά τους δεν έχουν ανώτατο όριο, μπορεί να γίνουν τεράστια!

Πολλές φορές κάνουμε σε ένα παιδί την ερώτηση «Αλήθεια, τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Κάποιο θα ήθελε να γίνει αστυνομικός, πυροσβέστης, ή δάσκαλος. Άλλο θα επιλέξει αστροναύτη ή Πρωθυπουργό. Κάποια παιδιά ενθουσιάζονται στην ιδέα του να γίνουν ο επόμενος πετυχημένος ποδοσφαιριστής, γιατρός ή  δικηγόρος. Αυτά τα παιδιά, γεμάτα με απίστευτες φιλοδοξίες αποτελούν και τους μελλοντικά επιτυχημένους ενήλικες. Οραματίζονται το αύριο, σχεδιάζουν τη ζωή τους. Πόσο ενθαρρυντικό και αισιόδοξο είναι αυτό το «Όταν μεγαλώσω θα…» ;

Πιθανόν να θυμάστε ότι και σεις ως παιδιά θέλατε να γίνετε τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα στο μέλλον. Πολύ πιθανόν να ήσασταν μέλος μιας χορωδίας ή να παίζατε ένα μουσικό όργανο με το όνειρο να γίνετε μουσικός. Ή να κάνατε μαθήματα θεάτρου με το όνειρο να γίνετε ηθοποιός ή να είχατε όνειρα για μία επαγγελματική καριέρα στον αθλητισμό. Ή να ονειρευόσασταν να  ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση από το μηδέν. Για πολλούς από σας η ζωή σας πήγε σε διαφορετική κατεύθυνση και σας ώθησε μακριά από αυτά τα όνειρα.

Αλλά τι συμβαίνει όταν το παιδί σας δεν επιθυμεί να κάνει πέρα τα μεγάλα όνειρα του; Τι συμβαίνει αν το παιδί σας έχει μεγάλα όνειρα για το μέλλον και είναι ήδη εφοδιασμένο με το ταλέντο και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να τα επιτύχει;

«Τίποτα δεν συμβαίνει αν πρώτα δεν ονειρευτούμε» (C. Sandburg)

Αφήστε τα παιδιά να έχουν τα δικά τους όνειρα.

Τελικά θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι με τη δική τους ταυτότητα ή τα φανταζόμαστε σαν μία συνέχεια της δικής μας ζωής;

Πολλές φορές μπορεί να πιστεύετε ότι τα όνειρα του παιδιού σας δεν είναι ρεαλιστικά. Τότε μιλάει ο αρνητικός ενήλικας μέσα σας. Η αλήθεια είναι, ότι ως γονείς έχετε μεγαλύτερη επιρροή στα όνειρά τους από όσο φαντάζεστε, ενώ είστε η κύρια πηγή υποστήριξης για εκείνο. Γι ‘αυτό και είναι τόσο σημαντικό να πιστεύετε στο παιδί σας, επειδή και το ίδιο πιστεύει στον εαυτό του. Εξάλλου, «ένα όνειρο που κάνεις μόνος σου είναι μόνο ένα όνειρο, ένα όνειρο που κάνεις μαζί με άλλους, είναι  πραγματικότητα» J. Lennon

Η κριτική, ο φόβος, το άγχος είναι φυσιολογικά από την πλευρά των γονιών. Όμως, εξωτερικεύοντας όλες αυτές τις φοβίες σας, δεν βοηθάτε το παιδί σας να τολμήσει να κυνηγήσει τα όνειρά του. Μπορεί να αποτύχει στο τέλος, αλλά θα έχει προσπαθήσει. Θα έχει μάθει να στηρίζεται στις δυνάμεις του, να παλεύει για τα θέλω του, να τολμά και να μαθαίνει από τα λάθη του. Τι πιο σπουδαίο προτέρημα για έναν άνθρωπο

Κάποιες άλλες φορές θέλοντας το καλύτερο για τα παιδιά σας λανθασμένα εμπλέκετε τις δικές σας προσδοκίες και τα δικά σας ανεκπλήρωτα όνειρα χρησιμοποιώντας τα παιδιά ως οχήματα εκπλήρωσής τους. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν χάρηκε τη ζωή του, όταν ο τρόπος που έπρεπε να τη ζήσει του επιβλήθηκε από κάποιον άλλον.

«Ας μάθουμε τα παιδιά μας να ονειρεύονται με τα μάτια ανοιχτά» (Edwards)

Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν, να προοδεύσουν αλλά κυρίως να είναι ευτυχισμένα Μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες ζωής που μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας ώστε να είναι ευτυχισμένα είναι να κάνουν όνειρα και να τα κυνηγούν.

Γιατί ένας άνθρωπος που έχει όνειρα είναι και ένας άνθρωπος που ζει με νόημα. Όπως λέει και ο B.Wilder «Πρέπει να έχεις ένα όνειρο ώστε να μπορείς να σηκώνεσαι το πρωί» και μέσα στις αντιξοότητες της καθημερινής ζωής η ύπαρξη και μόνο μίας θετικής προοπτικής για κάτι καλύτερο, κάτι μεγαλύτερο, μας γεμίζει με δύναμη και ανθεκτικότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mark Gabbott, του Πανεπιστήμιου Macquarie, υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι το παιδί μας μπορεί να γίνει υψηλά επιτυχημένο στο μέλλον, όπως το φυσικό ενδιαφέρον ή η περιέργεια, η ταχύτητα με την οποία μπορεί να μάθει κάτι νέο, και το πάθος του για μάθηση. Αλλά γνωρίζοντας ότι το παιδί μας έχει αυτή την ικανότητα να επιτύχει, δεν είναι αρκετό. Είναι σημαντικό οι γονείς να ανοίγουν το δρόμο σε νέες ευκαιρίες και να βοηθούν το παιδί τους να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να γίνει όποιος θέλει να γίνει.

Άρα, αποτελεί δικό μας ρόλο ως γονείς να βρούμε και να ενθαρρύνουμε ευκαιρίες για τα μικρά παιδιά μας.  Το να παρέχουμε συναισθηματική στήριξη είναι εξίσου σημαντικό. «Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να φτάσουν τα όνειρά τους και τους στόχους τους με το να τα βοηθήσουν να καταλάβουν τι χρειάζεται για να τα φτάσουν, να συζητούν για τις επιλογές που έχουν και με το να είναι υποστηρικτικοί και ενθαρρυντικοί», λέει ο Gabbott.

Η ενθάρρυνση των παιδιών να κάνουν μεγάλα όνειρα δεν είναι μόνο ευεργετική για τη δική τους ζωή, αλλά και για τις ζωές των γύρω τους.   «Το πιο σημαντικό πράγμα που ένας γονέας μπορεί να κάνει είναι να στηρίζει και να βοηθήσει ένα παιδί να βρει το δικό του δρόμο που το ίδιο ονειρεύεται », συμπληρώνει.

Γνωρίστε τα όνειρά του

Δυστυχώς πολλές φορές εμείς οι ενήλικοι είμαστε πολύ απασχολημένοι για να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας. Σημαντικό λοιπόν να βρείτε χρόνο να ακούσετε «ενεργά» τα παιδιά και τα όνειρά τους:

  • Βρείτε χρόνο να προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη. Κάντε ερωτήσεις!
  • Βρείτε χρόνο να ακούσετε τα όνειρα των παιδιών σας για το μέλλον και να είστε πρόθυμοι να σας εμπιστευτεί τις ιδέες του. Κάντε ερωτήσεις!
  • Μοιραστείτε τα δικά σας όνειρα με τα παιδιά. Αποκτήστε επαφή!
  • Ενθαρρύνετε τη συζήτηση και το διάλογο.

Εν συντομία, μην αφήσετε άλλη μία μέρα να φύγει χωρίς να μοιραστείτε τις ελπίδες και τα όνειρα του παιδιού σας. Αφήστε το να γνωρίζει ότι θα είστε εκεί για εκείνο, για να το στηρίξετε. Και, ακούστε τι θέλει από τη ζωή του, γιατί ακούγοντας τα όνειρα του παιδιού σας, μπορείτε να έρθετε πιο κοντά του.

Κι αν το παιδί μου απογοητευτεί;

Τα όνειρα είναι φαντασιώσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε να συμβεί στη ζωή μας. Μπορούμε επίσης να τα ονομάσουμε στόχους. Κάθε όνειρο απαιτεί μικρά βήματα και αυτά τα πρακτικά βήματα οικοδομούν ένα ισχυρό θεμέλιο για την επιτυχία.

Ακόμα κι αν ένα «μεγάλο όνειρο» ενός παιδιού καταρρεύσει ή η ίδια ζωή δεν λειτουργήσει όπως έχει προγραμματιστεί, είναι σημαντικό εκείνο να δοκιμάσει ξανά. Δεν θα καρποφορήσουν όλα μας τα όνειρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιτρέπετε στο παιδί σας να αποτύχει, καθώς είναι ένας τρόπος για να μάθει, να προσαρμόζεται, να αποκτήσει ανθεκτικότητα και να γίνει πιο ανεξάρτητο.

Και ο καθηγητής Gabbott αναφέρει: «Το να ονειρεύεσαι είναι ένα θαυμάσιο πράγμα. Αρκεί τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι τα όνειρά τους θα επιτευχθούν μόνο μέσα από σκληρή δουλειά, μελέτη και αφοσίωση.» Άλλωστε «κάθε άνθρωπος της δράσης είναι και ένας άνθρωπος με όνειρα» (J. G. Huneker).

Leave a reply